Tällä sivulla esitellään kiipeilyn synty lajina Suomessa, sekä joitakin mielenkiintoisia poimintoja ulkomaan tapahtumista.


Suomi 1954

Suomi 1954

Nuori Matti Jokinen palaa ensimmäiseltä matkaltaan, jossa hän on menettänyt sydämensä vuorille ja kiipeilylle. Matterhornin nousu takataskussaan hän rupeaa työstämään reittejä Taivaskalliolle Helsingissä. Voidaan puhua työstämisestä sanan varsinaisessa merkityksessä, koska siihen aikaan kalliota saattoi vielä muokata taltalla ja vasaralla mieleisekseen. Lue lisää..

Cerro Torre 1959

Cerro Torre 1959

Cesare Maestri on Italialainen vuorikiipeilijä, joka syntyi Italian Trentossa vuonna 1929. Maestri teki useita aikakauteen nähden vaikeita ensinousuja Dolomiiteilla. Hän teki useita nousuja vapaasti ja soolona, kuten esimerkiksi Matterhorn SW ridge talvella. Lue lisää..

Suomi 1962

Suomen alppikerho perustettiin vuona 1962, ja uusia harrastajia saapui harrastuksen pariin. Suomen edelleen tärkein ja suurin kiipeilykallio Olhava löydettiin kiipeilykäyttöön vasta 70-luvun puolessavälissä. Olhavan ensimmäinen reitti Vekara noustiin vuonna 1975. Lue lisää..

Trollveggen 1980

Hans-Christian Doseth syntyi Norjan Romsdalissa vuonna 1958. Norjalainen oli vapaa- ja urheilukiipeilyn uranuurtaja, joka kiipesi jo 1980-luvun alussa aikalaisiaan selkeästi vaikeampia (7b/c) reittejä. Häntä on usein sanottu aikansa parhaaksi kiipeilijäksi, jonka ansiot eivät jää vain urheilukiipeilyyn. Lue lisää..

Suomi 1986

Harrastajamäärien ollessa edelleen pieniä, vapaakiipeilyn suosio rupesi näkymään vaikeampien reittien nousuissa. 1986 Kari Poti nousi Majavan paluun (7) Kvarnbyn kalliolla. Reitti on luonnollisesti varmistettava halkeamalinja. Alunperin siinä oli yksi pultti, joka nyttemin on poistettu. Muutoin suuntaus oli pulttikiipeilyn suuntaan kääntyvää. Lue lisää..

Suomi 2006

Kiipeilyn uusista harrastajista valtaosa aloittaa nykyään harrastuksen sisäseinällä, eikä kaikille ole edes tavoite siirtyä koskaan ulos kiipeilemään. Seinäkiipeily nähdään turvallisena liikuntamuotona, jota harjoitellaan kuntosalin tapaan valvotuissa oloissa. Seinäkiipeily on vuonna 2008 ollut eniten kasvavia lajeja Suomessa. Lue lisää..