1962 - Alppikerhon aikakausi

Suomen alppikerho perustettiin vuona 1962, ja uusia harrastajia saapui harrastuksen pariin. Suomen edelleen tärkein ja suurin kiipeilykallio Olhava löydettiin kiipeilykäyttöön vasta 70-luvun puolessavälissä. Olhavan ensimmäinen reitti Vekara noustiin vuonna 1975. Alussa kiipeily Olhavalla oli vielä teknistä kiipeilyä, mutta jo seuraavalle vuosikymmenelle siirryttäessä Olhavan klassikkohalkeamat oli kiivetty myös vapaasti. Olhavalle on tehty vielä viime vuosien aikana uusia hienoja reittejä, joista mainitsemien arvoisia ovat ainakin Teemu Tapanisen luonnolliset linjat vuosilta 2004-2005 CroMagnon 8+ ja Ikaros 8(V). Olhava on nykyään luonnonsuojelualueella, mutta kiipeily luontoa häiritsemättä on edelleen sallittua.

Harrastuksena myös Boulderointi sai jo 80-luvulla vapaakiipeilyn harjoittelumuotona tuulta siipiensä alle, ja legendaarisimpia boulderkallioita lienee Helsingin Meilahden kallio, jota käytettiin boulderointiin jo 80-luvun alussa. Sampsa Lahtinen kiipesi koko seinän pitkän poikkikulun Via Dolorosan (7-) 80-luvun lopussa, jonka jälkeen kallion suosio kasvoi. Meilahden kallio on ainoita paikkoja missä Suomessa voi nähdä graniitin kuluminen kiipeilyn johdosta. 80-luvun puolessavälissä kiivettiin innokkaasti usealla paikkakunnalla Suomessa.

Turussa paikallinen klassikkokohde Ispoinen on ollut kiipeilykäytössä vuodesta 1984. Tosin kiipeily on sittemmin kielletty Ispoisissa harvinaisen sammaleen takia. Onneksi paikallinen vahva kiipeilykulttuuri on ehtinyt varustaa useita kallioita Turun läheisyydessä, erityisesti Kustavissa kiipeilykäyttöön. Vuoteen 2008 mennessä jopa 400 reittiä on avattu kiipeilykäyttöön. Varusteita tosin ei ole kulunut kovin paljon, koska arviolta vain 5 % reiteistä on pultattuja sporttireiteiksi. Turun seutu tunnetaankin tänään Suomessa luonnollisen kiipeilyn kehtona.

Kustavissa järjestetään vuodesta 2004 perinteeksi muodostunut jokakesäinen kiipeilytapaaminen. 80-luvun puolivälin jälkeen myös muualla Suomessa ruvettiin etsimään ja puhdistamaan kallioita kiipeilykäyttöön. Suomen ensimmäinen sisäseinä, valmistui 80-luvun lopussa Kauniaisiin. Myös lapissa on kiivetty jo 80-luvun alusta. Leo Määttälä etunenässä avattiin ensimmäisiä reittejä Posion Korouomassa myös vuonna 1984. Korouoma on nykyään suojeltu, eikä uusia reittejä enää saa avata. Korouoma on myös suomen suurin jääkiipeilyn kohde.