Hans-Christian Doseth - Trollveggen ja Svenskeruta

Hans-Christian Doseth syntyi Norjan Romsdalissa vuonna 1958. Norjalainen oli vapaa- ja urheilukiipeilyn uranuurtaja, joka kiipesi jo 1980-luvun alussa aikalaisiaan selkeästi vaikeampia (7b/c) reittejä. Häntä on usein sanottu aikansa parhaaksi kiipeilijäksi, jonka ansiot eivät jää vain urheilukiipeilyyn. Vuosina 1979 - 1984 hän oli todennäköisesti yksi Euroopan ja koko maailman parhaita kiipeilijöitä.

Trollveggen

Romsadalin Trolltindin pohjoisseinä Trollveggen on 1100 metrin korkeudellaan Euroopan korkein pystysuora seinämä. Korkea riskitaso epävakaiden sääolojen sekä kivivaaran takia on pitänyt seinämän suuren yleisön ulottumattomissa. Seinä on pysynyt vain kaikkein omistautuneimpien leikkikenttänä. Doseth kiipesi seinämällä ensimmäisen vapaan nousun (Rimmon Route) 1979 sekä useita ensinousuja talvella ja kesällä. Norjan viranomaiset ovat viime vuosina lopettaneet evakuoinnit Trolveggenilta suurten riskien takia. Trollveggenillä kiipeilevät ovat siis todellakin oman onnensa varassa. Kiviä vyöryy jatkuvasti Trollveggenillä, ja vuonna 1998 iso kivivyöry muutti seinämän luonnetta, kun joidenkin reittien useat köydenpituudet putosivat pois. 

Svenskeruta

Vuonna 1980 Doseth kiipesi vapaasti seinämän ehkä tunnetuimman reitin Svenskeruta muutaman brittikiipeilijän sekä kahden kuvaajan kanssa. Noususta tehtiin BBC- dokumenttielokuva, joka nyttemmin on nähtävissä myös verkossa (linkki alla). Huomioiden Dosethin merkityksen Norjan, ja sen myötä skandinaavisen kiipeilyn kehittymiselle, on vaikea käsittää että hän kuoli vain 25-vuotiaana laskeutuessaan Trango- towerilta Pakistanissa 1984.