Harrastuksen aloittaminen

Kiipeilyharrastus aloitetaan nykyään pääsääntöisesti sisäseinällä, jos sellainen löytyy paikkakunnalla. Jos sisäseinää ei ole, mutta paikallinen kiipeilyseura tai yrittäjä löytyy, voi myös osallistua näiden järjestämille kursseille ulkokallioilla.

Boulderointi

Helpoin tapa aloittaa kiipeilyharrastus on Boulderointi sisäseinällä. Boulderointi ei vaadi maalaisjärjen lisäksi erityisiä varmistamiseen liittyviä taitoja, ja usein lajin voi sisäseinällä aloittaa lyhyen opastuksen jälkeen. Kiipeilytekniikan ja myös turvallisuuden kannalta on ulkona hyvä saada ainakin lyhyt esittely kokeneelta kiipeilijältä. Boulderointiin pääsee alkuun myös kurssilla, jossa turvallisuuden lisäksi käsitellään usein myös kiipeilytekniikkaa ja harjoittelua. Boulderointiin sisäseinällä riittää usein omat tai vuokratut kiipeilykengät. Ulkokallioilla on hyvä olla mukana lisäksi myös pädi ja magnesiumpussi (tai se kaveri, jolla nämä jo löytyy).

Seinäkiipeily

Seinäkiipeilyharrastus aloitetaan pääsääntöisesti yläköysikiipeilynä. Käytännössä seinäkiipeily vaatii aina koulutuksen. Helpoin tapa on mennä paikallisen kiipeilyseinän tai seuran alkeiskurssille. Kurssi on lyhimmillään yhden illan mittainen, ja siinä opitaan turvallisen yläköysikiipeilyn alkeet. Kurssin aiheita on kiipeilyn lisäksi turvallisuusvälineet, köyden solmiminen sekä varmistaminen. Vasta kurssin ja hyväksytyn varmistuskokeen jälkeen pääsee yleensä kiipeilemään omatoimisesti sisäseinällä. Alaköysikiipeilyä varten löytyy jatkokursseja. Vuodesta 2015 on Suomessa ollut käytössä varmistuskorttijärjestelmä, johon kakki suurimmat Kiipeilyseinät ovat liittyneet. Varmistuskorttijärjestelmän puitteissa kiipeilijä suorittaa taitotestin ennen kiipeilyä seinällä.

Kalliokiipeily

Kalliokiipeily vastaa taitovaatimuksiltaan pitkälti seinäkiipeilyä. Samoja tekniikoita käytetään varmistamiseen ja kiipeilyyn, mutta sen lisäksi kiipeilijän täytyy itse tehdä köysien kiinnitykset kallioon ja varmistaa ympäristön turvallisuuden. Luonnossa myös kalliolta tippuvat kivet ja kallion päällä liikkuminen vaatii osaamista. Myös kalliokiipeily aloitetaan yläköysikiipeilykurssilla. Jatkokursseilla voi opetella alaköysikiipeilyä, luonnollisilla varmistuksilla kiipeämistä sekä pitkien reittien kiipeilyä ja kalliopelastusta.