Kiipeilyä lapsille?

Kiipeily voi olla lapselle hurja kokemus, mukavaa ajanvietettä perheen kanssa tai vakavasti otettava harrastus, jopa kilpalaji. Kiipeily on tänä päivänä kilpaurheiluna jo vakavasti otettava laji, jossa kilpaillaan SM-, PM-, EM- ja MM-tasolla. Kiipeilyä nähdään ensimmäistä kertaa myös kesäolympialaisissa 2020. Kiipeilyn laajasta valikoimasta löytyy lapsillekin sopivia muotoja, mutta sopivimpien valinta ja löytäminen voi olla vanhemmalle haasteellista.

Nykyään lapset saattavat päästä kokeilemaan kiipeilyä myös koulun, nuorisotoimen tai muun harrastuksen kautta. Kesäleireilläkin kiipeilynkaltaisia köysiseikkailuja voi kuulua ohjelmaan, mutta monesti nämä eivät ole varsinaista kiipeilyä. Tässä keskitytään varsinaiseen kiipeilyyn, josta voi lapselle, nuorelle tai koko perheelle tulla rakas harrastus jopa eliniäksi.

Boulderointi

Kiipeily yksinkertaisimmillaan on boulderointia sisäseinällä. Tämä on myös helpoin tapa tutustuttaa lapsi kiipeilyyn. Boulderointi on kiipeilyä matalilla, enintän n. 5m korkeilla seinillä, joiden alla on paksut patjat. Pitää toki huomioida, että tämä korkeus on määritelty turvalliseksi aikuiselle, eikä pienimpien kiipeilijöiden välttämättä kannata kiivetä aikuisten seinää ylös asti. Boulderointi on sosiaalinen ja helposti lähestyttävä laji, jota nuorikin lapsi ja vanhempi voivat harrastaa yhdessä lyhyen opastuksen jälkeen. Kaupallisilla sisäkiipeilyhalleilla voi vuokrata kiipeilykengät, jotka ovatkin ainut erityinen varuste jota tarvitaan. Käytännöt sienillä vaihtelevat, mutta useimmiten kiipeilemään pääsee myös ensikertalaiset ilman ajanvarausta tai erillisiä koulutuksia. Yleinen käytäntö on se, että alle 14-vuotias lapsi ei pääse alussa kiipeilemään ilman aikuista, mutta aikuisen seurassa kiipeilyä ei yleensä ole rajoitettu. Myös alle 14- vuotias voi päästä kiipeilemään itsekseen, ja jo 7- vuotiaana voi päästä osalllistumaan kiipeilykerhoihin ja ryhmiin sen jälkeen kun vanhemman kanssa on yhdessä tutustuttu lajiin.

Joskus pienille lapsille löytyy oma seinä, ja lapsia ei päästetä turvallisuussyistä ollenkaan alueelle missä aikuiset kiipeilevät. Lapsia näkee vuosi vuodelta enemmän kiipeilyhalleissa. Joissakin halleissa panostetaan ja rakennetaan erikseen boulder-reittejä myös pienille lapsille. Muutoin lapset joutuvat usein kiipeilemään aikuisille tarkoitetuilla helpommilla reiteillä. Jo 3-4 vuotiaana lapsi voi kiivetä, mutta hänelle ei välttämättä löydy halleista kovin paljon sopivia reittejä, jos ollenkaan. Lapsen mukana olo vaati myös (toisen) vanhemman jatkuvan huomion ja kannustamisen.  Noin 5- vuotiaana lapsi pystyy jo paremmin kiipeilemään itsenäisesti myös helpoimpia aikuisten reittejä. Lapsi vaatii tietenkin edelleen valvontaa, mutta osaa jo noudattaa ohjeita niin, että vanhempikin ehtii vähän kiipeilemään. Lapsen luonteesta riippuen 6- vuotiaan kanssa voi jo olla mahdollista kiipeillä yhdessä, niin että myös vanhempi ehti tekemään hyvän treenin, jos lapselle on vielä mukana vähän mehua ja jotakin ajanvietettä. Vanhempi vastaa aina siitä, että lapsi ei aiheuta vaaratilanteita esimerkiksi jättämällä tavaroita patjoille, kulkemalla kiipeilijöiden alla tai juoksemalla hallissa.

Köysikiipeily

Omatoiminen kiipeily sisähallissa ilman vanhempia vaatii useimmiten 14 vuoden iän. Aikuisen seurassa kiipeilevän lapsen ikää ei ylensä ole rajoitettu, mutta tämä vaatii aikuisen harrastuneisuutta. Lapsi voi usein osallistua myös monille kiipeilykursseille aikuisen seurassa, jolloin hieman vanhemman lapsen kanssa voi osallistua kurssille myös yhdessä. Köysikiipeily yhdessä vaatii kuitenkin myös sen, ettei varmistaja ole kovin paljon kiipeilijää kevyempi ja usein ei kannata laskea sen varaan että nuori lapsi voisi varmistaa vanhempaa. Tarkat ohjeet ja ikärajat kursseille kannattaa tiedustella tarkemmin palvelujen tarjoajilta.

Ohjattuja kiipeilyryhmiä ja kerhoja järjestetään usein 9-14 vuotiaille. Ryhmässä aloittavan lapsen vanhemman kannattaa varautua olemaan alussa mukana muutaman kerran. Joillakin sisäseinillä löytyvillä itsevarmistavilla laitteilla kiipeilyä suositellaan yleisesti vain 4 vuotta täyttäneille. Kiipeilyä voi usein kokeilla lasten kanssa itsevarmistavilla laitteilla ilman erillistä kurssia lyhyen opastuksen jälkeen.