Naulakallio - salakallio keskellä kaupunkia

Tiesitkö, että Helsingin korkein kiipeilykallio sijaitsee vain muutama sata metriä Mellunmäen metroasemalta?

Jopa 19m korkea pystysuora Naulakallio, joka on kävelymatkan päässä Mellunmäen metroasemalta, tuntuu jääneen kokonaan vaille kiipeilijöiden huomiota. Kallio ei löydy kiipeilyoppaista, eikä nykyisistä verkkopalveluistakaan. Harva kiipeilijä tuntuu tietävän koko kallion olemassaolosta.

Kallio esiintyi jo vuonna 1994 Leo Määttälän kokoamassa luettelossa suomen kiipeilykallioista, jossa kalliolla kuvattiin olevan joitakin yläköysi- ja boulder- reittejä. Helsingin kaupungin liikuntaviraston tiedetään järjestäneen kalliolla laskeutumista ja mahdollisesti myös kiipeilykokeiluja 2000- luvun alussa, mutta kiipeilijöiltä kallio tuntuu jääneen unholaan.

Vuonna 2008 Naulakalliolla tehtiin pientä kiipeilyllistä kehitystyötä. Paikalta löytyi silloin muutamia vanhoja ankkuripisteitä kallion päällä, sekä erinäisiä porahakoja muutamissa kohdissa reunoilla. Varsinaisia reittejä ilmeisesti ei oltu kalliolla kiivetty mahdollisia yläköysinousuja lukuun ottamatta. Vaikka kallio ensi näkemältä näyttää rumalta, likaiselta ja räjäytetyltä, löytyy kallion yläosasta myös hienoa graniittia. Reittipotentiaali ei kuitenkaan ole erityisen suuri, ja osa mahdollisista reiteistä ovat hieman epäsuhtaisia. Pienen reittipotentiaalin takia onkin ihan ymmärrettävää että kallio ei ole houkutellut suuria massoja kuten Rollarit. Kalliolle on kuitenkin kiivetty ainakin muutama reitti, ja vuodesta 2008 pulttilinja koristaa kallion keskiosaa.

Kallion päälle asennettiin vuonna 2008 useita yläankkureita, ja joitakin pultteja. Kuvassa punaisella viivalla kuvattu reitti on liimapultein varustettu "Esquela de los perritos 6a". Pulttilinjasta vasemman kautta samalle ankkurille päättyvä linja on luonnollisesti varmistettava "El Perro 6+" HUOM! toinen reitti ei ole kokonaan pultattu, vaan vaatii keskiosassa luonnollisten varmistusvälineiden käyttöä.  Näiden reittien vasemmalla puolella sijaitsevaan isompaan halkeamaan on kiivetty luonnollisilla varmistettava reitti, mutta nimestä ja vaikeudesta ei ole tietoa. Kovin paljon toistoja nämä reitit eivät liene saaneet. Potentiaalia olisi vielä muutamalle variaatiolle ja uudelle linjalle. Muutama vuosi sitten asennettu kaide kallion reunalla saattaa hieman vaikeuttaa yläankkureihin pääsyä yläkautta, ja lienee tehnyt myös laskeutumisen mahdottomaksi.

Vaikka reitteijä ei ole paljon, niin voihan sitä edes matkalla Rollareille käydä kiipeämässä ihan kelvollisen 6a - reitin.  - Mahtaako olla jopa Helsingin korkein reitti? Kallion tarkka sijainti on Naulakalliontie 13, 00970 Helsinki, Naulakallion koulua vastapäätä.

Lisätietoja Naulakalliosta voi mielellään lähettää osoitteeseen info@kiipeilykoulu.fi.