Tavoite: Nelitonniset

Kansainvälinen kiipeilyjärjestö UIAA on laatinut luettelon kaikista alppien yli 4000 metriä korkeista huipuista. Huippujen valikoituminen listalle ei ole aivan niin yksinkertaista kun äkkiseltään voisi kuvitella. Vuoristojen huipuharjanteet ovat epätasaisia ja usein on vaikea määritellä mitkä epätasaisuudet ovat varsinaisia huippuja. Määrittely perustuukin usein juuri siihen, miten hyvin huippu erottuu toisesta. Käytännösssä tämä tarkoittaa sitä, miten monta metriä täytyy laskeutua huippujen välillä alas ennen kun seuraava huippu lasketaan uudeksi huipuksi.

Nykyinen UIAA-lista vuodelta 1994 käsittää 82 huippua. Huipuista 48 kpl sijaitsee Sveitsissä, 38kpl Italiassa ja 25kpl Ranskassa.

Huipuille kiipeäminen ei ole pelkästään korkeudesta kiinni. Joidenkin huippujen saavuttaminen on muuttunut ajan myötä helpommaksi hiihtohissien ja uusien tieyhteyksien myötä. Breithornin länsihuippu oli aikoinaan raskas huippu, mutta on eräs helpoimmista huipuista tänä päivänä. Uusi hiihtohissi vie melkein länsihuipulle asti, ja siihen kävelee yläasemalta hyväkuntoinen tunnissa. Liikkuminen tapahtuu kuitenkin jäätiköllä, joten ihan ilman tietotaitoa vuorilla liikumisesta ei kannata lähteä yksin huipputtamaan edes alppien helpointa nelitonnista.

Nelitonnisten keräily on suosittu tavoite kiipeilijöiden keskuudessa, vaikka harva ehtii niitä kaikki kiipeämään.

Wikipediasta löytyy luettelo englanniksi: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Alpine_four-thousanders