Kuva: kiipeilykoulu 2022
Äkkilähtö lumille.

Cervinia ja Zermatt

Cervinia

Cervinia on alppikiipeily- ja hiihtokohteena monella tavalla mielenkiintoinen. Italian Aostan laaksossa, miltei Matterhornin juurella, sijaitseva hiihtoalue on yksi alppien suurimmista. Cerviniasta voi hiihtää sekä hoidettuja rinteitä että jäätikköä pitkin myös Sveitsin puolelle Zermattiin. Cervinian ja Zermattin alueella on useita alppien tunnettuja "nelitonnisia" huippuja ja molemmat alueet ovat vahvasti sidoksissa alppikiipeilyn historiaan. Cervinia on siten toimiva kohde sekä rinnehiihtoon, hiihtovaelluksiin että kiipeilyyn.

Saavutettavuus

Suomesta kannattaa lentää Milanoon, jonka lentokenttä Malpensa on itseasiassa Milanon länsipuolella. Hiihtokaudella, noin huhtikuun puoleenväliin Malpensasta pääsee bussilla suoraan Chatillon /Saint Vincentiin, josta paikallisbussi vie perille. Tällä yhdistelmällä Suomesta aamulennolla lähtenyt on perillä Cerviniassa siinä klo 15:00 aikaan. Chatillon / Saint Vincentiin pääsee myös junalla, mutta vaihtoineen juna Milanon kautta on sekä kalliimpi että hitaampi, joten suoraa bussiyhteyttä kannattaa suosia jos sellainen on saatavilla ja aikataulu sopii lentoihin. Vuokra-autolla Malpensasta ajaa Cerviniaan muutamassa tunnissa.

Junia ja busseja voi selvittää näissä osoitteissa; https://www.trenitalia.it https://arriva.it

Asuminen

Cervinian alueella on paljon turisteja, ja Chatillon / Saint Vincentistä Cerviniaan kulkevan tien varrelta löytyy kymmeniä, ellei satoja eri majoitusvaihtoehtoja. Välttääkseen päivittäistä riippuvuutta paikallisbusseista, julkisilla liikkuvan kannattaa suosia majoitusta kävelyetäisyydellä hiihtohissistä. Käytännössä vaihtoehtoina on majoittuminen Cerviniaan tai Valtournencheen. Valtournenche on kylä ja erillinen hiihtoalue ennen Cerviniaa, josta on kuitenkin hissi- ja rinneyhteys Cerviniaan ja sitä kautta myös Zermattiin.