Kuva: kiipeilykoulu 2022
Suosittu kiipeilykohde, jota ei löydy kartalla

Oltrefinale on uusi Finale ligure

Oltrefinale?

Usimmiten kiipeilykohteet saavat nimensä kaupungin, kunnan, alueen tai läheisen maastokohteen mukaan. Oltrefinalea ei sen sijaan löydy kartalla ollenkan. Oltrefinale onkin ilmeisesti nimetty toisen kiipeilykohteen, Finale liguren mukaan. Todellisuudessa alue koostuu miltei sadasta eri kalliosta kolmessa eri laaksossa. Valtaosa kiipeilystä sijaitsee Val Pennavaire- laaksossa, ja jos haluaa etsiä kartalta jonkinlaista kiintopistettä tai keskustaa alueelle, voisi etsiä Italian Liguriasta Genovan länsipuolelta esimerkiksi Castelbiancon kuntaa.

Finale Ligure

Vielä 2000- luvun alkupuolella Finale Ligure oli Genovan alueen tunnetuin ja suosituin urheilukiipeilykohde. Alueen sijainti välimeren rannikolla ja ilmastossa, jossa pystyy kiipeämään vuoden ympäri, on vaikuttanut alueen suosioon.

Finale liguressa on kiivetty 80- luvulta lähtien. Urheilukiipeily on vuosien saatossa muuttunut luonteeltaan, ja tämän päivän moderni kiipeilijä voi kokea Finale liguren alueen reitit turhaan harvaan pultatuilta ja hieman pelottavilta. Pehmeähkö kivilaatu myös kuluu kiipeilystä, ja reittien otteet ovat tänään monin paikoin lasittuneita ja liukkaita. Nykyään suurin osa kiipeilijöistä suuntaakin siksi Finale liguren sijaan sisämaahan "seuraavaan Finaleen".

Val Pennavaire

Val Pennavaire on oikeampi nimitys laaksolle, jossa löytyy tänään yli 1800 kiipeilyreittiä. Alueen kehitys on aloitettu 90-luvun lopulla, ja uusia reittejä kehitetään edelleen. Uusin kiipeilyopas "Roc Pennavaire" on julkaistu vuonna 2022. Toinen painos on julkaistu vain kolme vuotta edellisen painoksen jälkeen.

Alueen kiipeily löytyy idästä länteen kulkevan Rio Pennavaire joen, sekä sitä seuraavan maantien laidalta. Lähestymiset kallioille ovat tyypillisesti 5-25 minuuttia.

Alueella voi kiivetä vuoden ympäri. Etelään osoittavat kalliot sopivat parhaiten kiivettäviksi aikaisin keväällä ja myöhemmin syksyllä. Jo huhtikuussa lämpötila voi olla sellainen että auringossa on liian kuuma kiivetä.

Alueen kaikki reitit on pultattu, joskin pientä eroa reittien luonteessa ja pulteissa näkyy -90 luvun lopulla ja viime vuosina pultatuissa reiteissä.

Image Title Lisätietoja: http://rocpennavaire.it

Saavutettavuus

Käytännössä kiipeily ja liikkuminen alueella vaatii auton. Suomesta käsin lähin lentokenttä lienee Nizza, mutta myös lento Milanoon on mahdollinen, jolloin ajomatka on n. 3h moottoritietä pitkin.

Kohtuuhintaista asumista on tarjolla myös useassa tien varren kylässä. Castelbiancon alueen kylät lienevät kaikkein keskeisimmät.