Kuva: pixabay.com
Kiipeilyn ensimmäiset olympialaiset

Tokio 2021

Kiipeilyn matka olympialaisiin

Tokion Olympialaisissa kilpaillaan ensimmäistä kertaa urheilukiipeilyssä (Sport climbing) 3-6.8.2021. kisoissa käydään erikseen karsinnat ja finaali.

  • 3.8.2021 klo 11:00 Miesten karsinnat
  • 4.8.2021 klo 11:00 Naisten karsinnat
  • 5.8.2021 klo 11:30 Miesten finaali
  • 6.8.2021 klo 11:30 Naisten finaali

Palkintojen jako on finaalipäivinä klo 16:10.

Vaikka kiipeily on uusi laji Olympialaisissa vuonna 2021, kiipeilyssä on kuitenkin kilpailtu kansallisissa ja kansainvälisissä kisoissa jo 90-luvulta alkaen urheilukiipeilyn kansainvälisen lajiliiton IFSC alaisuudessa. Urheilukiipeilyssä on perinteisesti kilpailtu kolmessa eri alalajissa, jotka poikkeavat luonteeltaan melko paljon toisistaan. Olympialaisiin ei kuitenkaan saatu mahdollisuutta kilpailla useassa eri kiipeilylajissa, joten IFSC joutui tekemään päätöksen joko yhden alalajin suosimisesta tai eri alalajien yhdistämisestä. Näin syntyi uusi, olympialaisiin räätälöity yhdistetty (Combined) formaatti, jossa sama kilpailija kilpailee kolmiotteluna kaikissa eri alalajeissa. Uusi formaatti herätti paljon keskustelua, koska maailman huiput olivat siihen asti pääosin hyvin vahvasti profiloituneet ja harjoitelleet vain yhden alalajin suoritusta ajatellen.

Nopeuskiipeily (Speed)

Nopeuskiipeilyssä kilpailijat kiipeävät pareittain ja vierekkäin "kaksintaisteluna" 15 metriä korkealla seinällä olevaa vakioitua reittiä. Kaikissa kisoissa otteet ja liikkeet ovat siis samanlaisia, ja kilpailijat voivat harjoitella reitin etukäteen. Parhaimmat kiipeilijät kiipeävät reitin alle 10 sekunnissa.

Lead (Alaköysi /Lead climbing)

Lead-kiipeilyssä kilpailijalla on tietty aika kiivetä vaikea reitti mahdollisimman korkealle. Kiipeiliijän tulee samalla varmistaa itseään kiinnittämällä köysi seinällä oleviin välivarmistuksiin. Kiipeilijällä on vain yksi yritys ja suoritus loppuu kun kiipeilijä putoaa köyden varaan tai aika loppuu. Kilpailuissa reitin pituus on usein n. 15 metriä, ja aikaa suoritukseen esim. 6 minuuttia.

Boulderointi (Boulder)

Boulderoinnissa kilpailijalla on tietty aika kiivetä vaikea, mutta lyhyt kiipeilyreitti. Boulderoinnissa ei käytetä köyttä, vaan kiipeilijä putoaa paksulle patjalle. Reitti merkitään suoritetuksi vain, jos kiipeilijä pääsee ennen ajan loppumista reitin ylimpään otteeseen (ns. "toppi"). Reitillä on myös "bonus"- ote, josta kilpailijalle on hyötyä mikäli suoritukset menevät muuten tasan. Kilpailuissa kiivetään usein 3-4 eri reittiä, 4,5m korkealla seinällä. Yhden reitin kiipeämisen on 4 minuuttia aikaa, ja kilpailija saa tehdä useita yrityksiä, mutta eniten "toppeja" vähimmillä yrityksillä tehnyt kiipeilijä voittaa.

Yhdistetty formaatti (Kolmiottelu/Combined)

Myös kolmiotteluna tunnettu yhdistetty formaatti kehitettiin olympialaisia varten ja otettiin käyttöön vuodesta 2019 joissakin maailmancupin osakilpailuissa. Näissä osakilpailuissa parhaiten pärjänneet urheilijat ovat päässeet kilpailemaan ensimmäisiin olympialaisiin.

Yhdistetyssä formaatissa aloitetaan nopeuskiipeilyllä, jonka jälkeen kiivetään boulderit. Lopuksi kilpailijat kiipeävät alaköydellä. Lopputulos lasketaan niin, että kilpailijan sijoitukset eri alalajeissa kerrotaan keskenään. Jos kilpailija on esim. tullut kolmanneksi kaikissa lajeissa, olisi hänen pisteensä 3x3x3=27.
Englanniksi lisätietoa esim; https://www.ifsc-climbing.org/index.php/olympic-games/tokyo-2020